Gorčično olje – Spicy – 500 ml

Gorčično olje je odličen vir vitaminov, mikrohranil, kvalitetnih beljakovin, ogljikovih hidratov ter esencialnih maščobnih kislin Omega 3, Omega 6 in Omega 9. Zaradi svoje sestave sodi med najbolj najbolj zdrava kulinarična olja, še posebej, ker ima idealno razmerje nenasičenih maščobnih kislin.

Vitamini v gorčičnem olju: beta karoten, vitamin E, vitamini B kompleksa in vitamin C

Minerali v gorčičnem olju: selen, cink, fosfor, magnezij, železo in kalcij

Sestava maščob v gorčičnem olju je prehransko zelo ugodna. Olje vsebuje predvsem koristne nenasičene maščobe, nasičenih je le 5 %. Med nenasičenimi maščobami je približno polovica enkrat nenasičenih (omega-9), ostalo pa so večkrat nenasičene, od katerih je 2/3 omega-6 in 1/3 omega-3 maščobnih kislin. Prav razmerje 1: 3 v korist omega-6 maščobnih kislin velja za idealno v prehrani ljudi.

Uporaba gorčičnega olja

Gorčično olje lahko uporabljamo na različne načine, v kulinariki in za nego telesa. Nekaj kapljic gorčičnega olja dodajte v omake, namaze, na testenine, rižote ali na solate ali ga uporabite za pečenje. Zaradi visoke točke dimljenja gorčičnega olja se pri pečenju ne sprožajo slabe maščobe in tako bodo jedi ne samo okusne ampak tudi zdrave. Zaradi bogate vsebnosti esencialnih maščobnih kislin, številni uporabniki gorčičnega olja prisegajo na vsakodnevno uživanje jedilne žlice olja na tešče.

Gorčično olje lahko uporabljate tudi za žvrkljanje. Zjutraj, še preden si umijete zobe, vzemite 2 jedilni žlici gorčičnega olja v usta in žvrkljajte 15 – 20 minut. Olje se na začetku nekoliko zgosti, kasneje pa postane tekoče kot voda. Olje izpljunite (pomembno je, da ga ne pogoltnete) in dobro sperite umivalnik ali straniščno školjko.

Zaradi vsebnosti mineralov, vitaminov in aktivnih substanc je gorčično olje odlično tudi za masaže in nego lasišča ter kože.

Doziranje gorčičnega olja Priporočamo 2 jedilni žlici olja na dan in redno vsakodnevno uživanje.